2014. szeptember 9., kedd

Könyves kérdések

      Az utóbbi néhány napban jó pár bloggernél láttam kitöltve a lenti kérdőívet. Így gondoltam én is csatlakozok az előttem már szólókhoz. :-) És nem tudom, van e kedvük játszani, de szívesen látnám Andiamo és Judit olvasási szokásaira. :-) 
       Na és akkor a kérdések no és persze a válaszok:

Szoktál nassolni olvasás közben?

Érdekes módon nem. Nem igazán megy nekem egyszerre az olvasás és evés vagy ivás. Ügyetlenségemben még véletlenül leenném, -innám a könyvet. :-) A nasi így általában a film- avagy sorozatnézés idejére marad. 

Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?

Na azt hiszem ezt a kérdést a fentiekben már megválaszoltam. :-) Néha mondjuk elfordul, hogy teázgatok olvasás közben. Főként ősszel és télen. Bár be kell vallanom, gyakran előfordul, hogy annyira belemelegszem a könyvbe, hogy mire belekortyolok, már ki is hűlt a teám. :-)




Szoktál írogatni a könyvekbe vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Abszolút az utóbbi táborba tartozom. Éppen ezért a könyvekbe olvasás közben mindig belecsúsztatok egy papírlapot, hogy ha valami feljegyeznivalóm akad, a lapra tudjam írni. Ugyanígy soha nem is csinálok szamárfület, inkább felírom az oldalszámot. De azért annyira nem vagyok mániákus mint pl. tesóm, aki kínosan ügyel még arra is, nehogy megtörjön a könyv gerince. Egy olvasott könyvön igenis meglátszik, és látszódjon is meg, hogy már olvasták egyszer, kétszer, sokszor... 



Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig vagy le tudod tenni a könyvet bárhol?

Ha a fejezet végére nem is, de az oldal vagy minimum a bekezdés végéig igen. Nem szeretem egy gondolat közepén félbehagyni a könyvet. Persze, ha utazom, néha előfordul. De akkor is inkább előbb abbahagyom az olvasást, ha tehetem, és már nem kezdek új fejezetbe/bekezdésbe leszállás előtt.

Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha idegesítő regényt olvas?

Nem szoktam dobálni a könyvet, de szokásom, hogy olvasás és filmnézés közben egyaránt beszélek a szereplőkhöz. Különösképpen akkor szoktam "beszólni" nekik, ha valami hülyeséget csinálnak. :-P Szóval nem dobálom a könyvet, csak kiabálok vele. (Utóbbit szigorúan csak itthon csinálom.:-)

Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Csak nagyon ritkán. Akkor, ha az adott szó értelmét nem tudom kikövetkeztetni a szövegkörnyezetből és/vagy a szó többször is visszatér a könyv folyamán.


Mit olvasol most?

Mostanában rákaptam, hogy egyszerre két-három könyvet olvassak. Ebből egy általában hangoskönyv vagy e-book. Most éppen a következőket olvasom:

Sabina Berman: Én, Én, Én
J. K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája (hangoskönyv)
G. Simenon: Maigret és a gyilkos



Milyen könyvet vettél legutoljára?

Legutóbb hármat vettem egyszerre (csak 3600 Ft-ért!!!!:-), amiről egy soron kívüli beszerzős posztban be is számoltam:

Silvia Avallone: Acél
Sabina Berman: Én, Én, Én
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére


Van kedvenc helyed vagy időpontod az olvasásra?

Az időpont változó. Amikor csak alkalmam van rá, olvasok. Ami a helyszínt illeti, imádok utazás közben, főleg buszon olvasni. :-) Régebben többet buszoztam, most, hogy költöztem, már kevesebbet, de azért még az alig 10 perce utazás alatt is képes vagyok elővenni egy könyvet. 



A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

Is-is. Nem tudok különbséget tenni. Vannak könyvek, amelyeknél jó tudni, hogy még találkozom a szereplőkkel, hogy régi ismerősként merülhetek majd el az újabb kötetben. Más könyvek egymagukban tudnak kerek egészek lenni. Mindkettőt szeretem na. :-)

Van olyan könyv, amit mindig előhozol és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Abszolút favorit nálam a Tűz és jég dala ciklus, amit már nagyon sok embernek ajánlottam. De nagyon szeretem Coelho könyveit is, őt is gyakran szoktam emlegetni. :-)

Hogy rendszerezed a könyveidet?

Most, hogy a könyveim fele otthon van, másik része itthon, kicsit kaotikus a helyzet. Itt ráadásul még nincs könyvespolcom. De hamarosan beszerzek egyet, mert az azóta hozzám kerül könyvek szegények szanaszét hevernek a lakásban. Amúgy mindig ügyelek rá, hogy a sorozatok tagjai egymás mellé kerüljenek, és amúgy a sorozatok illetve az egyrészesek egy-egy külön csoportba. A kölcsönkönyvek mindig külön helyre kerülnek. Ja és persze a méreteket is számítanak.

Nem az enyém, de valahogy így néz ki az is :-)












6 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a felhívást keringőre :) és ha nem gond, itt válaszolnék. A kérdéseket nem másolom ide, csak számozom a válaszokat.
    1. Ha van itthon csoki, azt szoktam enni olvasás közben, de a papírjával fogom meg, hogy ne kenjem össze a könyvet.
    2. Vizet iszok, mert mindig van egy üveg a szobában, de ősszel és főleg télen én is teázni szoktam.
    3. Van egy könyvtárból szerzett Brecht Három színmű c. kötetem, amihez valakinek nagyon sok hozzáfűznivalója volt, mert tele van ceruzás írással, ill. a Beszterce ostromában tollal!!! szögletes zárójelbe tett néhány idézetet. Ez nálam is kiveri a biztosítékot, így, ha olyan a könyv, akkor előkészítek egy cetlit és tollat, hogy fel tudjam írni rá a gondolataimat.
    4. Ha nehezen is, de le tudom tenni, mert hiába tartok egy mondta kellős közepén, ha jön valaki. De általában befejezem az adott mondatot, bekezdést vagy fejezetet, mielőtt félreteszem.
    5. Regényt még nem, egyszer egy nyelvkönyvet repítettem végig a szőnyegen. A regényektől legfeljebb a szememet forgatom és magamban kiakadok és ha nagyon idegesít, akkor egyszerűen félbehagyom és olvasok mást.
    6. Ha nagyon nem tudok rájönni, mit jelenthet és itthon vagyok, akkor igen. Ha nem sürgős, akkor megjegyzem és előbb-utóbb valahol megkeresem a jelentését.
    7. Jászai Mari emlékiratait.
    8. Simone De Beauvoir: Egy jóházból való úrilány emlékei
    9. Szinte bárhol és bárhogy tudok olvasni, úgyhogy nincs kedvencem.
    10. Úgy vagyok, ahogy Te: mindkettőt szeretem.
    11. Ha felmerülnek a könyvek, akkor biztosan eszembe jut egy-kettő, amit olvastam és ha az illető által említett könyv(ekhez)höz passzol, akkor ajánlom neki, de nincs olyan, hogy találkozok valakivel és rögtön rázendítek, hogy ezt vagy azt el kell olvasnod.
    12. Több polcom van, így van, amelyiken szép rend uralkodik, a másik meg eklektikus. De általában betűrendben, ill. sorozatok vagy műfajok szerint rendezem őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na a szegény telefirkált könyvtári könyveket én is nagyon szoktam sajnálni... :-( A könyvdobálás kapcsán erről most eszembe jutott, hogy anno én is sokat dobáltam, de kizárólag tankönyveket. Volt amelyiket jól meg is tapostam aztán. :-) Köszi a válaszokat! :-)

      Törlés
    2. Nálunk olyan is volt, hogy a legszívesebben máglyán égettük volna el az egyik tankönyvünket :).
      Szívesen, én köszönöm, hogy kíváncsi voltál rám :).

      Törlés
  2. Szia Csilla!

    Örömmel olvastam válaszaidat, tök jó mindig olvasni arról, hogy másoknak milyen olvasási szokásaik vannak. :) Köszi,hogy rám is gondolt a kérdéssorral, végigmegyek rajtuk & készítek majd egy bejegyzést =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a válaszaidat! :-D

      Törlés
    2. Lassan egy év után, de csak sikerült megalkotnom a bejegyzést...:D :D :D
      http://feherjudyt.blogspot.hu/2015/09/konyves-kerdezz-felelek.html
      További kellemes hetet! ;)

      Törlés