2015. január 8., csütörtök

A Harry Potter maraton margójára

   


      Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, véget ért ugyanis a Harry Potter hangoskönyv maratonom. 4 hónapon keresztül kísért engem Harry, Ron, Hermione és a többiek a buszutak, séták, főzés és takarítás során... Nagyon fognak hiányozni, és szinte alig várom, hogy megint elteljen egy-két év és újraolvassam a sorozatot. Az olvasása ugyanis majdhogynem ugyanakkora (ha nem ugyanakkora) élmény volt, mint amikor először ismerkedtem meg a Roxfort varázslatos világával.
         Már egy ideje gondolkodtam, milyen posztban emlékezzek meg erről a remek kis sorozatról, amikor Anna blogjában ráakadtam egy remek kis Harry Potter tesztre. Ezek után nem volt kérdés, hogy az olvasmányélmény összegtéseként ezt a kérdőívet fogom kitölteni. Lássuk a kérdéseket:


1, Kedvenc könyv: 
Még az újraolvasást követően is egyétleműen a harmadik, azaz Az azkabani fogoly. (Ebben tűnik fel Sirius és itt van az a remek kis időutazós rész Hermione időnyerője jóvoltából. :-)

2, Legkevésbé kedvelt könyv: 
Itt egyetértek Annával: a Főnix rendje, mert abban meghal Sirius...

3, Kedvenc karakter:
Csak ismételni tudom magam: Sirius Black. Aki a végsőkig ott volt Lily és James mellett, és aki Harry-t is megvédi az élete árán. Mindemellett igazán hús-vér alak ő, hiszen megvannak a hibái is. Túl forróvérű, kalandvágyó, nem bír tétlen maradni még akkor sem, ha az élete múlik rajta. 

4, Kedvenc negatív karakter:
Piton. Bár negatív karakter ő egyáltalán?... Egy barátom mondta és teljesen igaza van, hogy Harry mellett Piton a sorozat másik nagy hőse. Élete végéig, még annyi év után is szerelmes Lily-be, és bár Harry-ben ott látja az őt gyerekkorában kínzó James-t is, a Lily iránti szeretete mégis arra sarkallja, hogy mindent feladjon, kettős életet éljen, és gyilkosságot kövessen el, mindezt annak érdekében, hogy óvja Harry életét.



5, Legszomorúbb pillanat:
Az első olvasáskor egyértelműen Sirius halála volt (konkrétan sírtam annál a résznél, pedig a buszon ültem), most viszont szegén Dobby-t is igencsak megkönnyeztem. :-((

6, Kedvenc professzor:
Minerva McGalagony. Tök jó a neve (mondjuk ez sok HP-szereplőre igaz:-), és pontosan olyan, mint egy jó tanár: ha kell, szigorú, tiszteletet parancsoló, mindeközben azonban barátságos és segítőkész is. Az utolsó részben pedig nagyon szimpatikus, szinte megható volt, ahogyan kiállt Harry-ék mellett - persze a többi tanárral együtt.

7, Legkevésbé kedvelt professzor:
Dolores Umbridge a nyertes ebben a kategóriában, de azért Gilderoy Lockhart is dobogós. Engem utóbbi kifejezetten idegesített minden megmozdulásával....

8, Kedvenc tantárgy
SVK, de csakis Remus Lupin professzor tolmácsolásában. :-)



9, Legkevésbé kedvelt tantárgy
Tőlem legtávolabb talán a jóslástan áll. Sybill Trelawney-t sem igazán kedveltem a műbalhéival, bár a végén azért ő is kivette a részét a harcból.

10, Kedvenc bolt az Abszol úton:
A Mágikus Menazséria, ahol cuki kis állatokat vennék. :-) No meg persze a Czikornyai és Patza. (Ennek is imádom a nevét!!!:-)

11, A leggyönyörűbb karakter:
A vélák? :-) Amúgy ha konkrét szereplőt kell mondanom, egyetértek Annával és én is Lily Evans, azaz Harry anyukája mellett teszem le a voksom.

12, Az az elhunyt szereplő, aki a legjobban hiányzik:
Egyértelműen Sirius.



13, Kedvenc könyvborító:
A 6. kötet, azaz a Félvér Herceg borítója a legszebb szerintem.

14, Kedvenc Trimágus Tusa feladat:
Amikor ki kellett deríteni, hogy nyílnak az első feladat során megszerzett mágikus tojások.

15, Sorold be a házakat a kedvenceddel kezdve:
Griffendél, Hollóhát, Hugrabug, Mardekár

16, Kedvenc animágus:
Sirius nagyon sok díjat nyer ma. :-)

17, Kedvenc főbenjáró átok:
Hát ez kicsit morbid kérdés, de ha választani kéne, talán az Imperius. Azzal tudnák irányítani másokat. :-)

18, Kedvenc horcrux: 
Na ez is kicsit morbid, de ha választani kell, a napló.

19, A kedvenced a Halál Ereklyéi közül:
Egyértelműen a láthatatlanná tévő köpeny.

20, A legviccesebb pillanat:
Fred és George beszólásai. :-)

21, A legérzelmesebb pillanat:
Dobby "mugli" temetése.... Illetve az utolsó könyv végén amikor a tanárok szembeszállnak a halálfalókkal, és amikor a griffendélesek saját testükkel védik Harry-t az őt kiadni akaró mardekárosok elől.


22, Amilyen poszton játszani szeretnél a kviddicsben:
Hát annyira nem tetszett meg ez a sport, de talán fogó lennék én is. Bár a szemem nem túl jó. De végül is Harry is szemüveges. :-)

23, Kedvenc patrónus:
Dumbledore főnixe.

24, Szerinted milyen patrónusod lenne:
Bagoly. Egyértelmű. :-)

25, Kedvenc Dursley:
Petunia.

26, Kedvenc mágikus képesség:
Animágia.

27, Kedvenc halálfaló:
Bár ő igazából kettős ügynök, de Piton.

28, Kedvenc varázsige:
Expecto Patronum. Meg az Invito. Utóbbi nagyon hasznos tud lenni. ;-)


4 megjegyzés:

  1. Sirius-t egyszerűen nem lehet nem szeretni. Persze kicsit belegondolva tökéletes "nők kedvence" karakter az érzőszívű rosszfiú imidzzsel. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebben van valami. :-) De nekem már azzal elnyerte a tetszésem, ahogy Rowling felvezette az ő karakterét, ahogy kiderült, ki ki mellett áll valójában. Az a Szellemszállásos jelenet az egyik kedvencem. :-)

      Törlés
  2. Húú, micsoda összefoglaló!Nagyon tuti!
    Szerintem ez a kis HP-játék a nevekkel tetszeni fog, ha még nem ismered:
    http://mentalfloss.com/article/60924/name-50-most-mentioned-harry-potter-characters-without-missing-one
    Én jó darabig el voltam vele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismertem, de most kipróbálom. :-) Köszi a tippet!

      Törlés