2014. január 14., kedd

A győztes egyedül van


      A kedvenc Coelho könyvem. Ennyi elég is ahhoz, hogy megindokoljam a részrehajlást, amikor erről a könyvről írok.:-) Első alkalommal néhány éve olvastam. Egy barátnőm, egykori szaktársam fertőzött meg akkor a Coelho iránti szeretettel, és egymás után faltam az író könyveit, és néhány kivétellel mindet el is olvastam. Mind közül A győztes egyedül van vált a kedvencemmé. Most, néhány évvel később megláttam egy outlet könyvesbolt polcán egy használt, és így leárazott példányt a regény angol nyelvű kiadásából, és tudtam, hogy meg kell vennem és újra kell olvasnom ezt a kedvencemet. (Így két legyet ütöttem egy csapásra: újraolvastam egy régi  kedvencet és idén megvolt az első angol olvasmányom is:-)
      Őszintén szólva az elején kicsit nehéz volt olvasnom. Régen olvastam már Coelho-t, és elszoktam a csapongó, flashback-es stílusától kissé. De aztán sikerült ráhangolódnom, és a könyv ismételten hatalmas élményt jelentett. 
      A győztes egyedül van főhőse Igor, az orosz milliárdos, aki megszállottan próbálja visszaszerezni volt feleségét, Ewa-t, aki néhány éve elhagyta őt egy neves divattervezőért, Hamid Hussein-ért. A férfi bármire képes azért, hogy visszaszerezze a nőt, egész világokat, univerzumokat is képes lenne (és lesz is!) elpusztítani. Mindeközben úgy véli, hogy amit tesz, nem bűn, hiszen a legfőbb dolog, a szeretet, a szerelem nevében teszi mindezt, és a cél szentesíti az eszközt.
      A regény cselekménye egyetlen helyszínen (Cannes-ban) játszódik és mindössze néhány napot ölel fel. A történet elején Igor Cannes-ba utazik a híres filmfesztiválra, mert tudja, hogy ott újra láthatja Ewa-t és megvalósíthatja tervét, melyet már hosszú ideje forgat a fejében. A francia kisvárosban érkezése után azonnal bele is kezd a kivitelezésbe. Világokat pusztít el, mely tetteivel üzenni akar Ewa-nak. Megüzenni, hogy megbocsátott neki, még mindig szereti és visszavárja őt. Az első áldozat meghozatalát követően azonban Igor-ban kételyek merülnek fel. Valóban megéri Ewa, illetve a nő irátni szerelme ezt az áldozatot? Ahogyan aztán haladunk előre a cselekményben, és egyik áldozat követi a másikat, Ewa úgy tűnik, nem érti az üzeneteket, Igor pedig egyre bizonytalanabbá válik, míg végül rájön, hogy azt kell tennie amit tesz, és csupán a motiváció, az ok az, amit mindezidáig félreértelmezett. Az első áldozat, egy fiatal lány szelleme felnyitja a szemét.

"Like any good strategist - he did, after all, build up his company from nothing to become one of the most respected in Russia - he knows that one's objective should always remain the same, even if the motive behind it may change over time. That is what has happened today: he arrived in Cannes for one reason, but only when he began to act did he understand the true motives behind what he was doing. He has been blind all these years, but now he can see the light; the revelation has finally come."

 És ez a felismerés vezet a könyv megdöbbentő végkifejletéhez.
      A regény azonban nem csak Igor és Ewa történetét dolgozza fel. Számos más szereplőt is megismerünk, akiknek története akarva-akaratlanul egybefonódik Igor és Ewa történetével. Sőt, ha azt vesszük, valamilyen bizarr módon Igor kicsit talán tényleg az akinek gondolja magát, azaz az isteni akarat, a legfőbb jó kivitelezője, végrehajtója. Tetteivel ugyanis tudta nélkül is befolyásolja, sőt, teljesen megváltoztatja a könyv többi szereplőjének éltetét. Van akijét rossz irányba tereli, mint például a színésznek készülő Gabriela esetében, akit például tettével megfoszt a nagy kiugrást jelentő filmes szereptől, vagy a producer Mauren esetében, amikor meghiúsítja a nő és egy híres-hírhedt film disztribútor találkozását, melynek célja, hogy a nő első filmje bekerüljön a mozikba. Mások életét viszont abszolút pozitívan befolyásolja. Ilyen Jasmine (eredeti nevén Christine), a fiatal modell lány, akit Igor ébreszt rá arra, hogy a fény és a csillogás csak álca, mely eltakarja az emberek ürességét, boldogtalanságát, és hogy mindezért nem éri meg feláldozni az egyetlen igaz és fontos dolgot az életben, a szeretetet. Jasmine és partnere szerelme egyébként pontosan Igor és Ewa szerelmének ellentétét testesíti meg a regényben. Igor és Ewa szerelme a mindent elpusztító, romlásba döntő szerelem, míg Jasmine-t és párját az építő, nyugalmat és boldogságot adó szerelem köti egymáshoz. (És milyen érdekes húzás az írótól, hogy ez utóbbi szerelmet pontosan egy, a szociális konvencióknak ellentmondó, leszbikus szerelem testesíti meg.)

   "What HH doesn't know, indeed, what no one knows, is that she possesses an absolute power that will help her overcome all difficulties: the love of the young woman now lying in her arms. For her she would do anything - anything, that is, ecxcept kill.
     With her she is capable of anything - even winning."

      A könyvben a Coelho-tól jól megszokott módon, rengeteg flashback, visszamlékezés található. Sőt, ha azt vesszük, a regényben konkrét történés szinte alig van (bár azért jóval több, mint a Coelho könyvekben általában), az események, információk nagy részét az olvasó a szereplők visszaemlékezéseiből, hosszú gondolatfolyamaiból ismeri meg. Coelho mesterien oldja meg azt, hogy egy szereplőt megismerve rögtön nézőpontot váltunk és belelátunk az adott szereplő gondolataiba, az ő szemével kezdjük el szemlélni a világot. Szintén lenyűgöz Coelho-val kapcsolatban a hihetetlen lexikális tudása, melyről A győztes egyedül van oldalain is tanúbizonyságot tesz. Olvashatunk például arról, hogyan is készül a pezsgő, hogyan műküdik egy Beretta Px4, honnan származik a pénzmosás kifejezés, vagy éppen hogyan lehet egyetlen mozdulattal embert ölni. És maga a tény, ahogy szinte tudományos pontossággal mutatja be a divat és film világát... (Komolyan megőrülök ettől az embertől!!! Honnan tud ennyi mindent???) És persze ott van az a hihetetlen életbölcsesség a regény szinte minden mondatában.... Komolyan olyan ez a Coelho, mintha már legalább 150 évet élt volna. A rá jellemző módon többször is megfogalmazódik, hogy az élet valódi értelme a szeretet. 

"Someone's spirit, however, has no name; it is pure truth and inhabits a particular body for a certain period of time, and will, one day, leave it, and God won't bother asking 'What's your name?'  when the soul arrive at the final judgement. God will ask only: 'Did you love while you were alive?' For that is the essence of life; the ability to love, not the name we carry around on our passport, business card and identity card."

Utóbbi gondolatot alá is támasztja azzal, hogy szereplőinek neve többször is megváltozik a regény folyamán. Gabriela például a médiában jobban hangzó, könnyebben megjegyezhető Lisa nevet kapja felfedezőitől, Christina pedig az egzotikusságát jobban hangsúlyozó Jasmine nevet. 
      Vagy ott az emberekre jellemző folytonos elégedetlenség, mely megkeseríti életüket, megakadályozza, hogy boldogok legyenek. Igor életét is ez a folytonos elégedetlenség siklatja ki.

"People are never satisfied. If they have a little, they want more. If they have a lot, they want still more. Once they have more, they wish they could be happy with little, but are incapable of making the slightest effort in that direction."

     Aztán a gondolat, miszerint nem mi pusztítjuk a Földet, hanem ő pusztít el minket. Hogy lehetünk mi emberek olyan arrogánsak, hogy azt gondoljuk, mi vagyunk azok, akiknek meg kellene védenie a bolygót, mikor a Föld meg tudja magát védeni velünk szemben? Ha eljutunk arra a pontra, Földanya megrázza magát és a teljes emberi faj kipusztul, a bolygó pedig megtisztulva várja az újrakezdést. És még hosszan folytathatnám a sort, remeknél remekebb idézetekkel, de akkor sosem ér véget ez a poszt.:-)
        Amit még érdemes megemlíteni, hogy ez a regény témájában, cselekményében nagyon elüt Coelho többi régényétől, azok világától. Az író könyveiben ugyanis nem gyakran olvashatunk gyilkosságokról és az azok felgöngyölítését célul kitűző nyomozásokról, de itt pontosan erről van szó. Vagyis inkább mégsem teljesen. Hiszen mindeközben a könyv minden szava, minden mondata minden ízében coelhos...
      Lényeg a lényeg, a végén, a regény címének pontosan ellentmondva, láthatjuk, hogy a győztes nincs egyedül. Igor-ral - ha csak képzeletében is - de ott van első áldozata szelleme. Jasmine pedig párját ölelve áll készen a győzelemre a küzdelemben, melyet úgy hívunk: élet.
      10-ből 10-es a könyv, de egy abszolút elfogult Coelho-fantól mást nem is várhatunk.:-)

A könyv ismertetője a Molyom






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése