2014. október 19., vasárnap

Könyvtárazós poszt

       

     Ma kemény 4 év után újra ellátogattam a városi (és egyben megyei) könyvtárba. Tettem ezt az Országos Könyvtári Napok alkalmából, amelynek köszönhetően ma nemhogy nyitva volt a könyvtár, de a beiratkozás is ingyenes volt. Így úgy döntöttem, hosszú idő után megújítom a tagságomat. 
      Ha jól emlékszem, annak idején azért hagytam fel a könyvtárlátogatással, mert soha nem volt meg az éppen általam kiszemelt könyv... Na de most! :-) Mielőtt elindultam volna, megnéztem a kis listámat a beszerzendő könyvekről és összevetettem a könyvtár internetes adatbázisával, és igen, találtam pár "egyezést". :-) Sikerült is minden kitervelt könyvet beszereznem. Lássuk a listát:Dennis Lehane: Viharsziget                                                                         
A könyvet már elkezdtem olvasni a héten e-book formájában, de eléggé fárasztja a szemem a lap top képernyője, a könyv viszont annyira lebilincselő, hogy nem bírom abbahagyni az olvasát. Ezért úgy döntöttem, hogy a szemeim érdekében kiveszem a könyvtárból hagyományos papíralapú változatban is.      
                                                                        
Fülszöveg:                                                                                            
1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Vihar-szigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott a felfegyverzett őrök? Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia.


                                    Joanne Harris: Kékszeműfiú
Már nagyon régóta hajtom ezt a könyvet, de egyetlen könyvesboltban sem lehet már megvásárolni, még Budapesten sem. A könyvtárban azonban megvolt! Egy pluszpont a könyvtárnak. :-)                                                                                                                                                                                        
Fülszöveg: (Rövid, de ütős...)                                                                           
Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek három fia volt: Fekete, Barna és Kék. Fekete volt a legidősebb: mogorva és agresszív. Barna volt a középső gyerek: félénk és lassú felfogású. De az anya kedvence Kék volt: a gyilkos.George Orwell: Nineteen Eighty-Four
Még anno középsuliban volt kötelező olvasmány. Akkor el is olvastam, és nagyon tetszett. Illetve a tetszett nem is jó szó ezen könyv esetében. Letaglózott, nagyon nagy hatással volt rám. MOst ezt az élményt szeretném felidézni, ezúttal angolul.

Fülszöveg: (Itt az angol nyelvűt választottam, mert a magyar nem írta le szerintem jól a könyvet.)
Written in 1948, 1984 was George Orwell's chilling prophecy about the future. And while 1984 has come and gone, Orwell's narrative is timelier than ever. 1984 presents a startling and haunting vision of the world, so powerful that it is completely convincing from start to finish. No one can deny the power of this novel, its hold on the imaginations of multiple generations of readers, or the resiliency of its admonitions—a legacy that seems only to grow with the passage of time.William Golding: Lord of the Flies
Ez a könyv pedig az egyetemen volt nekem kötelező olvasmány. Így angolul olvastam először. Sok új szót tanultam meg belőle, pl. a spear szóval itt találkoztam először. Kíváncsi leszek, milyen lesz újraolvasni. 

Fülszöveg:
Egy csapatnyi angol kamasz, akinek repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigetre, nekilát, hogy Robinsonként megpróbálja újrateremteni a civilizációt. A fiúk testületeket választanak, törvényeket hoznak, igyekeznek ésszerűen berendezni életüket, ahogyan a brit gyarmatosító szellemet dicsőítő kalandregényekben szokás. A Legyek Urának azonban más a végkifejlete: ezek az alig tizenéves gyerekek fokozatosan elvadulnak, lehámlik róluk a civilizációs máz, és immár nem komiszak, hanem gonoszak, ölni is képesek, és félelmükben csinálnak maguknak istent, aki megfelel démonikus mivoltuknak: a Legyek Urát. Azt teszik, önmaguktól, saját bensőjüktől vezérelve, amit ez a század tett a legszörnyűségesebb időszakaiban. 
William Golding, akit 1983-ban életművéért Nobel-díjjal jutalmaztak, regényében korunk alapélményét dramatizálja megrázó lélektani és gondolati hitellel. A Legyek Ura (1954) méltán számít a mai angol irodalom egyik klasszikus alkotásának.


Gerald Durrell: Rokonom, Rosy
A sok lehangoló témájú könyv mellé kellett egy vidám is. Ezért hoztam el magammal Durrel Rokonom, Rosy-ját. Durrellt szeretjük, bár eddig csak önéletrajzi jellegű könyveket olvastam tőle. Ez most kicsit más lesz, de remélem ugyanannyira fog tetszetni. :-)

Fülszöveg:
Adrian Rookwhistle, a szegény sorsú angol fiatalember, bánatosan álldogál kis padlásszobájában egy kora nyári reggelen. Halálosan unja eseménytelen és szűkös életét, melynek utolsó tíz évét jórészt egy kitűnő cég csemegeáruházában pergette le, tizenöt shilling hetibérért. Ám ez a reggel más, mint a többi. Mert, valamivel hét óra után, Adrian ajtaján végre bekopogtat a Kaland, egy elfelejtett nagybácsi furcsa hagyatékának képében. S ettől fogva a fiatalember nem panaszkodhat rá, hogy életéből hiányzik az izgalom. Hangulatos vándorútja során egy rendkívül bájos, bár némi emberi gyöngével rendelkező elefánttal kettesben kocognak át Dél-Anglia kies tájain, s mulatságosnál mulatságosabb, noha nem veszélytelen kalandokba bonyolódnak. S mire minden elrendeződik, és hőseink végre révbe érnek, Adrian is megbékül a gondolattal, hogy ezentúl egy rokonszenves elefánthölgy társaságában töltse napjait.


A kérdés már csak az, hogy el tudom e olvasni mindet a kölcsönzési idő lejárta előtt... :-)
És végül Bagolyka a könyvekkel.


3 megjegyzés:

 1. Harris és Durrell! :) Kedvenceim! Bagolykának jó dolga van, hogy ilyen jó könyvek felett őrködhet ;)

  VálaszTörlés
 2. Durrell nálam is toplistás. Harris-től eddig csak a Csokoládét olvastam, de azt többször is. :-) Szóval sokat várok a Kékszeműfiútól is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én elég sok mindent olvastam tőle, de talán csak a legelső, debütáló regénye nem tetszett csak, szóval szinte kizárt nála a csalódás :)
   A Kékszemű még nekem is hátravan. :)

   Törlés