2015. január 4., vasárnap

A Tanú



"- Ez mi?
- Narancs - feleli Pelikán, és Virág elvtársra pillant, hogy az ő helyeslő tekintetéből merítsen erőt. - Az új magyar narancs - folytatja egyre büszkébben. - Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk."

     A könyvkölcsönzős barátnőm polcán láttam meg ezt a kis könyvecskét. Nem is tudtam, hogy A Tanú könyv formában is létezik. Tudtam, hogy ez kell nekem, hiszen imádom a szatirikus, groteszk, a társadalom, egy eszme stb. elé torz tükröt tartó történeteket. 2 nap alatt el is fogyasztottam a könyvecskét, mondjuk ez rövidségéből adódóan, nem is meglepő. Na meg persze olvastatta magát. :-)

A Szocialista Szellem Vasútja

      A Tanú című könyv tulajdonképpen egy az egyben a film, csak papírra vetve. Szegény Pelikán elvtárs csetlését-botlását követhetjük végig, akiből a hatalom mindenáron valakit akar csinálni, hogy aztán egyszer kérhessenek majd tőle valamit, pedig szegény Pelikán ideológiailag nem is elég képzett mindehhez, ráadásul csak arra vágyik, hogy visszamehessen őrizni a gátat az ő Dunáján.

A kicsit sárgább, kicsit savanyúbb magyar narancs

     Ami furcsa volt, hogy a könyvben kicsit túl gyorsan peregtek az események. Ha néha-néha ellankadt a figyelmem és nem fogtam fel egy-egy mondatot, azon kaptam magam, hogy már nem is értem hol vagyunk és miről van szó. :-) Szóval kicsit tömény a dolog. Mindemellett igen szórakoztató, és nem utolsó sorban elgondolkodtató is...
       10-ből 8 pontot adnék rá, de csak a tömörsége miatt. Amúgy jó kis egydélutános kikapcsolódás. :-)

A könyv ismertetője a Molyon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése