2015. március 25., szerda

Mosolyogni tessék!




"Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly – minden eshetőségre készen –, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy."

     A hangoskönyv hallgatása közben egyáltalán nem kellett megerőltetnem magam ahhoz, hogy eleget tegyek Janikovszky Éva felszólításának és mosolyogjak. Voltak azonban olyan történetek is, amelyek közben nagyokat nyeltem és kapart a torkom, ahogyan a Kire ütött ez a gyerek főhősének is a Himnusz hallgatása közben. A Mosolyogni tessék! írásai remek ötvözetei a humornak és a fajsúlyos gondolatoknak. Bepillantást nyerhetünk az írónő életének fontos és kevésbé fontos eseményeibe, illetve megismerhetünk néhány embert, akik mély nyomot hagytak Janikovszky Évában élete során. Mindeközben pedig elraktározhatunk jó pár életvezetési tanácsot, levonhatunk néhány örökérvényű következtetést. És talán a kötet elolvasása/meghallgatása után mi is kicsit kedvesebbek leszünk embertársainkkal, egyúttal könnyebben felismerjük embertársaink kedvességét, és ami a legfontosabb üzenet talán: újra megtanulunk, vagy legalábbis megpróbálunk hinni abban, hogy létezik önzetlen jóság, jó szándék, és mi is el merünk ültetni egy az utcára kihelyezett csomagocskából származó őszirózsa palántát... :-)


     A hangoskönyv eme változatában meghallgathatjuk még az írónő Kire ütött ez a gyerek? című írását is, mely bennem kedves gyerekkori emlékeket idézett fel. Ez volt ugyanis kisiskolásként az egyik kedvenc történetem. Akkor és most is sokat nevettem rajta.
      Az egy hangoskönyvvé gyúrt gyűjtemény igazi lélekmelegítő. Ajánlom bárkinek, akinek kicsit is fázik a lelke, hogy mosolyogjon együtt Janikovszky Évával, és ne csak a hangoskönyv erejéig! :-)
      Természetesen 10-ből 10-es. :-)

A könyv ismertetője a Molyon

2015. március 9., hétfő

Röviden néhány hangoskönyvről és egy e-bookról

Az elmúlt hetekben eléggé lemaradtam a posztokkal, viszont sikerült pár könyvet befejeznem, köztük jópár hangoskönyvet és egy e-bookot is. Utóbbiakról nem készítettem túl sok feljegyzést, lévén, hogy főként takarítás, főzés vagy utazás közben hallgattam őket. Ezért arra gondoltam, hogy gyorsan lerendezem őket egy posztban, mégiscsak essen róluk is egy-két szó a blogban. Plusz így egyben letudom a bejegyzés-adósságom egy részét is.
Lássuk akkor a delikvenseket. :-)

Gerald Durrell: A halak jelleme

 Amikor ráleltem A halak jellemére Szacsvay László felolvasásában, nagyon megörültem. Sok újabb vidám történet, ráadásul minőségi előadásban. Aztán meghallgattam a hangoskönyvet, aminek rettentően hamar vége lett... És ekkor döbbentem rá, hogy ez nem a teljes kötet, csupán két írásocska az egész... Nagyon elszomorodtam. Persze ez a két történet is remek volt, sokat nevettem, pillanatok alatt újra én is ott voltam Korfun Gerry-ékkel. De ez kérem nem elég! Kell nekem a többi is! Szóval ez igazából nem is számít elolvasásnak, bár Molyon úgy jelöltem... De a lényeg, hogy mindenképpen beszerzem a teljes kötetet és elolvasom azt. A könyv maga, legalábbis az elolvasott két írás természetesen 10-es, de a hangoskönyv a rövidsége miatt nálam csak 7-es. 

A könyv ismertetője a Molyon

Csányi Vilmos: Jeromos, a barátom

Gerald Durrell olvasása közben rémlett fel, hogy de hiszen van egy magyar tudós (pontosabban etológus) is, aki előszeretettel ír az állatokról, csak éppen nem a vadon élőkről, hanem az ember legjobb barátjáról, a kutyákról. Egy ismerősöm ajánlotta anno nekem a Csányi Vilmos Jeromos, a barátom című könyvecskéjét, amelyet meg is találtam hangoskönyv formájában, méghozzá a szerző előadásában. Nagyon tetszett ahogyan a szerző a hétköznapi történéseket, Jeromos és Bukfenc tetteit tudományos szempontból körüljárta és a laikusnak is érthető, sőt figyelemfelkeltő módon megmagyarázta. Tetszett, hogy megismerhettem, milyen gazdi lehet olyasvalaki, akinek pontosan az etológia, az állati viselkedéstan a szakterülete. Mennyire más szemmel néz az ilyen ember kutyáira, mennyire máshogy bánik velük és persze mennyivel több mindent "ki tud hozni" belőlük. És a humor sem hiányzott a történetekből. Nem egyszer hangosan felnevettem hallgatva egy-két kalandot. :-) Ha teszenek Durell állatos történetei és szereted a kutyákat, csak ajánlani tudom! A könyv 10-ből 9-es nálam.

A könyv ismertetője a Molyon












Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Azt hiszem Andiamonál láttam meg ezt a hangoskönyvet, és ez felidézte bennem a gyerekkori emlékeket. Ugyanis annak idején, még olyan 10-13 éves koromban imádtam Janikovszky Éva írásait. Persze a gyerekeknek szólókat, de azokat faltam is rendesen. Kéthetente kézen fogtam anyukámat és mentünk a falunkban lévő kis könyvtárba az újabb Janikovszky kötetért. :-) Fel is buzdultam hát, és be is szereztem rögtön több Janikovszky hangoskönyvet is. A lemez két oldalával kezdtem. De most is folyamatban van egy, vagyis kettő (Mosolyogni tessék!, Kire ütött ez a gyerek?). Imádtam és most is imádom az írónő humorát! :-) És A lemez két oldalában ez a remek humor igen mély ön- illetve emberismerettel társul! Miközben rengeteget mosolyogtam, nevettem, nem egy monológban ismertem rá szeretteim, ismerőseim, de sokszor a saját (!) mondataimra is. Amellett, hogy nagyon szórakoztató, elgondolkodtató olvasmány is egyben A lemez két oldala. És ami azt illeti, hangoskönyvebn talán jobb is megismerni, mint papíron. Pláne Pécsi Ildikó előadásában! :-) Nálam 10-ből 10-es a hangoskönyv!

A könyv ismertetője a Molyon












Jodi Picoult: Larger than life

És végül, de nem utolsó sorban back to the animals. Jodi Picoult Larger than life című e-könyvét Miamona jutatta el nekem, akinek ezúttal is nagyon köszönöm! :-) Akkor alig vártam, hogy belevessem magam, de aztán, mivel csak a laptopon tudok (még mindig) e-könyvet olvasni, lassan haladtam az olvasással. Illetve be kell, hogy valljam, nekem most ez nem csúszott olyan könnyen és kellemesen, mint az eddigi Picoult-im. Érdekesek voltak benne az elefántos részek (bár jöhetett volna még több - tudom, ne legyek telhetetlen, mit vár az ember egy novellától, nem lehet mindent belezsúfolni), és tetszett az is, ahogyan a kis flashback-ekkel kibontotta az írónő a főszereplő és édesanyja kapcsolatát. Nem tetszett viszont a szerelmi szál, túlságosan adta magát, annyira kiszámítható volt - nekem legalábbis. Ennek ellenére tervezem, hogy elolvasom a Leaving time-ot, meg persze más Picoult könyveket is még. De itt most erre a 10-ből csak 6-ot adnék.

A könyv ismertetője a Molyon


2015. március 2., hétfő

Februári összegzés



      Rövid hónap volt ez és sajnos sok időm nem volt olvasni sem, de még ennél is jobban elmaradtam ebben a hónapban a posztokkal. De igyekszem behozni a lemaradásomat. Bár van amit már olyan rég olvastam, hogy azt hiszem, csak egy rövid beszámoló lesz majd belőle, mint például szegény Védett férfiakból... Jézus, most nézem, hogy szegényt már decemberben befejeztem és azóta sem írtam róla... Na de lássuk a februárt.
           A hónap nagy részében hangoskönyvként hallgattam Fekete István Tüskevár című regényét. Érdekes volt a téli hidegben a nyári berekről olvasni, de így még jobban vágytam oda. :-) Elolvastam Andy Weir A marsiját is, amiről még nincs poszt, de igyekszem még viszonylag frissiben írni majd róla. Elöljáróban annyit, hogy a rengeteg műszaki, fizikai stb. infó ellenére nagyon tetszett a könyv. Sőt, azt kifejezetten szerettem benne, amikor a főhős elmagyarázta, milyen jelenség miért is következett be. Hosszú idő után befejeztem a hétvégén Jodi Picoult Larger than life-ját. Sajnos nem tetszett annyira, mint vártam, de majd erről is írok egy rövidebb posztban. És meghallgattam még Csányi Vilmos Jeromos, a barátom című írását a szerző tolmácsolásában. Igen érdekes volt, sokat tanultam meg rengeteget nevettem rajta. :-) Folyamatban van még hangoskönyvben Durell Véznaujjú makija, ami a felolvasás kissé gyenge minősége miatt nem annyira hallgattatja magát, illetve belekezdtem Christos Tsiolkas A pofon című regényébe is, ami eddig tetszik. :-)


           Beszerzések terén nagyon ügyi voltam, mert - bár néhányszor elfogott a vágy -, megálltam, hogy könyvesboltozzak. :-) Hiszen a karácsonyi ajándék könyvek közül pl. még egyet sem kerítettem sorra. Meg itt vannak a kölcsön könyvek is. 
           
Többiek februárja: NitaAnnaAmadeaPupillaDóriTeklaKatacitaZakkant